Ubuntu – pidetään toisistamme huolta

Arkkipiispa Desmond Tutu siteeraan Akinwande Oluwole ”Wole” Soyinkaa  (ensimmäinen afrikkalainen joka sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1986). Hänen mukaansa Afrikkalaisilla on asia jota kutsutaan nimellä UBUNTU – pidetään huoli toisistamme. Tämä kosketti minua tänään ja haluan jakaa sen kanssasi toivotuksena tulevaan viikonloppuun, viikkoon, elämään.

Ubuntu on ihmisenä olemisen ydin ja  aloituspiste kaikille sosiaalisille yhteyksille. Perhe, ystävät ja kumppani ovat tärkeysjärjestysten huipulla. Tutu kirjoittaa: ”a person is a person because of other people”.  Vapaasti suomennettuna: henkilö tulee omaksi itsekseen toisten ihmisen kautta. Sen perusta on, että voit olla ja toimia vain, jos olet osa suurempaa kokonaisuutta. Voit menestyä vain jos olet osa yhteisöä joka menestyy. Ryhmän toiminta ja hengissä pysyminen on tärkeämpää kuin yksilön. Ja samaan aikaan yksilö on tärkeä ja merkityksellinen, koska ryhmä koostuu yksilöistä ja jokaisella identiteetistä, roolista yhteisössä, arvoista ja taidoista.

Ubunton arvoja ovat
* pidetään huoli toisistamme
* empatia
* ollaan herkkiä sille mitä muut tarvitsee
* ystävällisyys
* huomioidaan muut
* kunnioitetaan toisiamme

Kaikki ja jokainen on yksilö ja riippumaton toisistaan ja kuitenkin niin, että aina yhteydessä toisiimme ja johonkin suurempaan.

Ubutua kaikille!
Rakkaudella, Reetta

Lähde: Flow magazin 2019

Kommentit

  1. Ihana ajatus Ubuntu; kiitos jakamisesta
    Minna Salinmäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *