Empatiaa – voiko sitä olla liikaa?

Kyky empatiaan yhdistää meidät muihin ihmisiin. Ihmisiin joka ovat meille tärkeitä, ihmisiin joita rakastamme. Voiko empatian kyvyssä tapahtua ylilyöntejä? Voiko empatiaa olla liikaa? No, jos Harriet Griffietä on uskominen niin voi. Jos herkkyys ja tunteellisuus nousee liialliseksi ja syntyy riski uupua ja empatian tunne voi ottaa ikäänkuin vallan ja hukuttaudut siihen.

Löysin tämän äärelle koska asia on omakohtainen ja ajattelin että voisi koskettaa myös Sinua. Etsin myös aina konkretiaa sille, MITEN voi ajatella ja tehdä toisin ja voida paremmin. Miten voi välttyä tässä tapauksessa nyt siltä, että hukuttaa tai hukkaa itsensä empatian tunteeseen jossa olo tai elämän vire, eli se millä mielellä elät elämää on epävireinen. Ja toisaalta nlp:mäisesti ajateltuna, jos ottaa toisen tunteet kehoon, se on taito. Ja jos se on taito, voi siitä oppia myös pois. Sille voi tehdä jotain. Lopussa on muutama harjoitus joita itse käytän ja jotka toimivat myös monella muulla.

EMPATIAN KOLME LAJIA
Psykologia jakaa empatian kolmeen empatian lajiin, jotka saattavat olla avuksi kun haluaa hallita omia reaktioitaan.

Kognitiivinen empatia
auttaa meitä asettumaan jonkun toisen asemaan ja näkemään/ ymmärtämään asian toisen henkilön näkökulmasta.

Emotiaalinen (tunteeseen perustuva) empatia
Tunnemme toisen henkilön tunteet, joskus myös fyysisesti.

Myötätuntoinen empatia
on hieman enemmän ulkopuolinen ja voi laukaista meidät toimimaan ja yrittämään auttaa henkilöä pääsemään irti stressaavasta tilanteesta, jopa sillä uhalla että omat empatia varastot itseään kohtaan vähenee tai jopa kokonaan tyhjenee.

EMPATIAN PERUSTA ON MYÖTÄTUNNOSSA JA EPÄITSEKKYYDESSÄ
Vaikka elämme erilaisissa elämän tilanteissa, meillä on kyky kuvitella miltä toisesta ihmisesta tuntuu. Esim. minkälaista on kun on menettänyt jonkun läheisen tai vaikkapa työpaikan, tai joku on kohdellut kaltoin tai epäoikeudenmukaisesti. Joskus jopa niin voimakkaasti, että omat empatian varastomme tyhjenevät. Ja jos olet tyyppiä joka kerää muiden tunteet kehoon, niin voit alkaa tuntea samoja tunteita ja kokea ne kehollisesti.

EMPATIAA JOSSA MOLEMMAT VOIMAANTUVAT
on sellaista jossa voit olla toiselle tukena ja rinnalla vaikeina hetkinä ja samalla huolehtia, että omat tarpeet tulevat myös huomioduiksi, niin että et pysyt omassa voimassasi, etkä ala fyysisesti voimaan huonosti, vaan pidät myös itsestäsi huolta.

Ja kysymys kuuluu MITEN se tehdään.
Tässä muutamia tapoja….

Harjoitus – Toinen iho
Suojaa itsesi menettämättä tunneyhteyttä (kontaktia), joka antaa sinulle mahdollisuuden olla myös empaattinen ja läsnäoleva.

Oman tapaan vahvista ensin omaan läsnäolevaa tilaa. Kenties se tapahtuu aistihavainnoin. Mitä näet siinä missä olet, mitä kuulet ja miten tunnet jalkapohjat vasten lattiaa/ maata? Jos istut, keskity siihen miltä tuntuu alusta jolla istut? Miten keho painautuu vasten alustaa? Huomio myös tietoisesti miten hengityksesi kulkee? Kenties läsnäoleva tila on vain yhden hengitys kierron päässä.
on
Sen jälkeen kuvittele, että sinulla on toinen iho joka peittää kehosi kauttaaltaan. Voit aloittaa luomaan tätä ihoa päälaelta alaspäin visualisoimalla sen koko kehosi ympärille noin 2-5 cm päähän fyysisestä kehostasi. Voit myös kuljettaa käsiäsi kehosi lähellä ja luoda käsilläsi tuon toisen ihon. Se on iho joka liikkuu mukanasi sillä missä kuljet ja olet. Se on läpinäkyvä, joustava ja laskee sisäänsä vain sen, mikä on sinulle sopivasti. Näet, kuulut ja tunnet sen läpi. Se päästää läpi vain sen verran, että voit kokea empatiaa ja pysyt toimintavalmiina ja voit itse hyvin. Se jättää ulkopuolelle kaiken sen mikä on sinulle ns. liikaa. Se suojelee ja antaa tarvittavan turvan. Omat empatia varastot säilyvät. Voit myös kuvitella, että sillä on joku väri ja siihen liittyy ääni. Voit myös luoda fyysisen muistutuksen (nlp:n ankkurointi tekniikka) painamalla etusormen ja peukalon yhteen. Ja näin voit halutessasi kutsua toisen ihon paikalla aina kun sitä tarvitset ottamalla mieleen kokemukseen liittyvän värin/t, äänet ja /tai painamalla etusormen ja peukalon yhteen. Ja aivan kuten muutkin taidot, myös tämä on taito, joka automatisoituu kun tarpeeksi harjoittelee. Ja tulee aika jolloin Sinun ei enää tietoisesti tarvitse tehdä harjoitusta vaan siitä on tullut automaattinen toiminto.

Harjoitus – Kultainen valonsädesuihku
Omaan tapaan tarkista ensin, että olet hyvässä omassa läsnä olevassa tilassa. Keskellä itseäsi ja yhteydessä keskustaasi. Ota muutama syvä hengitys sisään ja ulos. Kenties oma hyvä tila on vain yhden hengitys kierron päässä. Voit myös sanoa itsellesi: Olen tässä. Olen läsnä. Olen auki tai aukenemassa ja olen valmis. Tämä on minun omaa aikaa.

Kuvittele että olet pudistavien, parantavien ja eheyttävien kultaisten valonsäteiden alla. Voit nähdä valon yläpuolellasi ja tuntea säteet ihollasi. Sisään hengityksen aikana ota vastaa säteiden kultainen valo ja anna sen sen täyttää sinut lempeästi myötätunnolla ja rakkaudella. Se on valo, joka haluaa Sinulle hyvää ja sitä parasta mitä nyt kaipaat. Tunne kuinka tämä kultainen energia liikkuu hengityksesi tahtiin läpi koko keho. Tuo energia täyttää Sinut, niin sisältä, kuin ulkoa. Täyttäen jokaisen solun Sinussa, jokaisen solun välin, sielun ja sydämen.

Ulos hengittäessä laske irti kaikesta siitä mitä et tarvitse. Kaikesta siitä mikä ei kuulu Sinulle. Kaikesta siitä mikä ei ole Sinulle hyväksi. Voit antaa uloshengityksen ikään kuin huuhdella pois kaikki se, mitä et nyt tarvitse. Voit laske siitä irti nyt, tai hetken kuluttua ja ei ole välttämätöntä että se tapahtuu nopeasti.

Voit toistaa harjoituksen 4-5 hengitys kierron ajan tai tarvittava määrä. Ja lopuksi älä tee mitään, ihan vaan huomaa minkälainen olo Sinulla on. Kenties puhdistunut, kevyt, vapautunut, helpottunut, eheä olo tai jotain muuta.

Harriet Griffey on kirjoittanut terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä kirjoja yli 20. Ajatukset empatiasta pohjautuvat kirjaan I want to be Happy.

Harjoitukset alkuperäisistä mukaellen
Toinen Iho, Second Skin, Robert Dilts, NLPUniversity / Reetta Vanhanen Copyright Authorization
Kultainen valonsädesuihku, Stephen Gilligan, Six Step Generative Change

Haluaisitko kuunnella harjoitukset?
Tilaa äänite lähettämällä sähköposti reetta@vanhanenreetta.fi. Lisää aihekenttään harjoituksen nimi. Ilmoita myös puhelinnumerosi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *