Miten hallita mieltä? Stressiä?

Yksi näkökulma tai ajatus stressin hallintaan on hallita omaa mieltään. Mieli on loputtomien mahdollisuuksien väline. Ja sinä olet se joka sitä ohjaa.  Mihin suuntaat ja kiinnität huomiosi? Stressiin, stressinhallintaan, rauhalliseen ja tasapainoiseen elämään. Sanotaan että energia virtaa siihen suuntaan mihin kohdistat huomiosi. Kokeillaanko heti näin alkuun, että mitä tapahtuu jos käännät  ajatukset ja mielesi siihen, että mitä toivot elämääsi stressin sijaan? 

Vastaile ihan rauhassa ja ei ole välttämätöntä, että tiedät vastauksen heti. Voit palata kysymykseen myöhemmin ja useamminkin On hyvä tietää mitä haluaa, sillä mieli lähtee väistämättä hakemaan sitä, mitä toivot stressin tilalle. Ehkä tasapainoa, rauhallisuutta, hyväksyvää tietoista läsnäoloa tai jotain muuta, mikä on Sinulle nyt tässä kohtaa tärkeää.  Ja samalla kun mieli hakee vastausta, alkaa keho etsiä kokemuksia siitä, kun olet kokenut rauhallisuutta, tasapainoa, levollisuutta. Pyydän sinua kuvittelemaan, että nämä stressin tilalle valitsemasi asiat ja kokemukset olisivat elämässäsi totta nyt.

Miltä silloin kuulostaisit?
Miltä silloin näyttäisit?
Ja ennen kaikkea miltä sinusta tuntuisi?
Älä tee mitään, ihan vaan kuvittele ja huomaa mitä tapahtuu.

Sinun on vain suostuttava kokeilemaan

Tässä kohtaa olen raakalainen ja sanon että on ihan turha kuvitella, että mikään muuttuu, jos et ole valmis kokeilemaan jotain uutta tapaa rauhoittua. Sen sijaan että yrität puskea ”stressin läpi” jollain vanhalla tavalla joka ei toimi.  Kokeilua helpottaa jos olet rauhallisessa paikassa, kenties omassa lempituolissasi, kävelylenkillä tai töissä suljet huoneesi oven, nostat jalat pöydälle, rauhoitut ja palaat kysymykseen mitä toivot elämääsi stressin sijaan?

Stressinhallinta on taito jonka jokainen voi oppia!

Stressin ajatellaan usein syntyvän kiireestä ja työn määrästä, vaikka kaikkein stressaavinta on epävarmuus ja oman hallinnan tunteen menettäminen. Jos toistelet itselle jatkuvasti, että onpa nyt stressaavaa, olen stressaantunut, stressi puskee päälle, stressi, stressi, stressi, kiire, kiire, kiire, usko että olo on jo aika huono. Kenties ahdistaa ja kenties väsyttää. Ja ei ihme. Ihminen on viisas olento, oppii nopeastikin. Nuo mantrat kohdistavat ajatuksesi ja mielesi kaikkeen siihen mikä liittyy kiireeseen ja stressiin.  Mitäpä jos tietoisesti aloittaisit päiväsi esim. ajatuksella:
Mitenkähän tänään rauhoitun?
Missä kaikkialla voin rauhoittua?

Uusia mantroja

Mitä jos kokeilisit uusia mantroja?
Osaan rauhoittua.
Olen rauhallinen.
Minulla on kaikkia tarvittava aika käytössäni.
Osaan sanoa ei.
Osaan hallita elämääni.

Tai mitä on se voimaannuttava mantra joka sopii sinulle? Kenties halut kirjoittaa sen puhelimesi taustakuvaksi. Kenties laitat lapun jääkaapin oveen. Kenties otat jonkun esineen joka muistuttaa sinua tuosta rauhallisuudesta, kyvystä hallita elämääsi.

Miten ajatus stressistä muuttuu jos se onkin jotain, joka on omassa hallinnassasi ja omaat toimivan työkalupakin, jolla pitää mieli rauhallisena ja tyynenä? Myös sillon kun on kiire, tai olo on riittämätön, tai on tapahtunut jotain mikä nostaa stressihormonien tasoa kehossasi.

Mahdollista jokaiselle

Helpottasiko jos kertoisin että stressinhallinta on taito joka on mahdollista meille kaikille. Stressinhallinta on taito, kuten kaikki muutkin taidot. Ja kun se on taito, sen voi harjoitella toimivaksi osaksi omaa elämää ja arkea. Muistatko kun joskus lapsena opettelit ajamaan pyörällä? Miten sen teit? Miten opettelit uimaan?  Miten sen teit? Miten opettelit lukemaan ja veikkaan että et enää muista ihan tarkkaan miten sen teit. Ennen kaikkea, sinun ei tarvitse joka kertaa kun ajat pyörällä, uit, luet …tai teet jotain muuta taitoa, enää miettiä sitä. Olet oppinut nämä taidot lukuisen harjoittelukertojen kautta.

Harjoitus tekee mestarin ja mestari harjoittelee aina

Ainut mitä Sinun on suostuttava tekemään on säännöllinen harjoittelu, kunnes taito alkaa olla niin sanotusti luissa ja ytimissä.  Kysynpä Sinulta että jos se olisi mahdollista, niin miten se olisi mahdollista, että varaisit itsellesi aikaa joka päivä harjoittaa tätä taitoa?

Sillä kun ihminen kokee olevansa omassa hyvässä tilassa, rauhallisuus valtaa kehon ja mielen. Syntyy tunne jossa minä hallitsen omaa tilaani ja vapautuu valtava määrä energiaa luovuuteen, asiat selkenevät ja alkaa tulla vaihtoehtoja elää omaa elämää omien arvojen mukaisesti. On myös entistä helpompi sanoa ei, silloin kun sitä sanaa tarvitaan. Huomaa kuinka tärkeää on huolehtia ensin itsestään, ennen kuin voi huolehtia muista asioista ja ihmisistä. Sinä olet tärkein.

Säännöllisesti, säännöllisesti, säännöllisesti

Sisäisen tilan hallinnan menetelmiä on tässä ajassa monia, yksi niistä on tietoisen hyväksyvän läsnäolon harjoittaminen. Toinen on NLP, joka sisältää paljon menetelmiä ja tekniikkoja hallita ja ymmärtää omaa mieltään ja erilaisia ihmisiä. Yksi on jooga, meditaatio, pilates ja paljon paljon muuta. Ja jokaisella meillä on kokemuksia siitä kuinka mieli rauhoittuu ja rentoutuu.  Rauhoittumisen ei tarvitse olla jonkun noista ”nimikkeistä” alla.  Löydä oma tapasi. Onko se kävelylenkki koiran kanssa, oma hetki saunan lauteilla tai saunan jälkeen. Pieni hiljaisuuden tai rentoutumisen hetki työpäivän lomassa, ulos luontoon tuijottelu. Olipa tapa mikä tahansa,  tee siitä säännöllinen rutiini,jos meditoit kerran päivässä lisää se nyt kahteen kertaan. Tai ota itsellesi aika ja paikka tuijotella ulos ja kuunnella vaikkapa ohjattu rentoutus. (Yksi sellainen löytyy ilmaiseksi ladattavana täältä: http://www.truehearts.fi/lataa-rentoutusaanite

Oma sisäinen maailma

Sukupolvemme suurin vallankumous on se löytö, että muuttamalla sisäisen maailmansa, ihmiset voivat muuttaa elämänsä ulkoiset puitteet.
– Psykologi William James

James puhuu siitä että henkilön sisäisellä tilalla on suuri merkitys hänen kykyynsä hallita omaa elämäänsä ja vuorovaikuttaa toisten ihmisten kanssa, myös suoriutua hyvin päivän askareista. Oman sisäisen tilansa ohjaaminen on tärkeä taito millä tahansa elämän alueella. Itse asiassa, se miten suoriudut tehtävistäsi, on suoraan verrannollinen siihen kuinka hyvin hallitset oman sisäisen tilasi. Eli olet läsnä itsellesi ja itsessäsi. Kun on rento ja hyvässä omassa tilassa on enemmän yhteydessä itseensä ja toiveisiinsa ja ihminen saa käyttöönsä kaikki voimavaransa.

Vinkkejä stressinhallintaan

  • Huomaa oma sisäinen puhe/ mantrasi ja muuta se rauhallisuutta ja levollisuutta tukevaksi
  • Kirjoita oma matrasi ylös ja pidä se mukanasi ja toista itsellesi useaan kertaan päivässä
  • Ota mukaasi esine joka symbolisoi omaa rauhallista ja levollista tilaasi ja pidä se mukanasi tai ota symboli mieleesi usean kerran päivän aikana.
  • Vie huomiosi hengitykseen
    kenties huomaat ilmavirran nenän sieraimissa, hengityksen kulun (rintakehä nousee ja laskee, vatsa kumpuilee) ja aina ajatusten tullessa vie huomiosi takasin hengitykseen.  Voit myös laskea…sisään hengittäessä neljään. Tauko. Uloshengittäessä 4-7. Tauko ja jatka muutaman minuutin ajan.

Kirjoittaja, Reetta Vanhanen, on mielenhallinnan ammattilainen joka on kouluttanut mielenhallinnan ja itsetuntemuksen taitoja niin yrityksissä kuin avoimissa kaikille sunnatuissa koulutuksissa vuodesta 2000 alkaen. Valmennysyhtiö True Heartsin Senior kouluttaja ja valmentaja, NLP Master Trainer & Coach. www.truehearts.fi

NLP tulee sanoista

N- Neuro viittaa aivoihin ja mielen toimintaan
L- Linguistic viittaa puhuttiin kieleen ja kielen rakenteisiin
P- Programming viittaa ohjelmiin/ strategioihin joita me olemme elämämme aika luoneet elämäämme. (hyviä ja huonoja ja huonoja voi NLP-tekniikoiden avulla muuttaa).

Vastaava artikkeli on julkaistu Hyvä Selkä lehdessä 4/2016.
selkakanava.fi/hyva-selka-lehti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *